Mám záujem o nezáväznú konzultáciu zadarmo

Máte dlhy? Ako ďalej?

Couple managing the debt

Find Best Lawyer For Your Problem

Nestíhate plniť finančné záväzky, splátky nie sú zaplatené niekoľko týždňov, dostávate sa do dlhov? Hrozí vám exekúcia a strata majetku? Vaša životná situácia sa rýchlo zhoršuje a vy neviete, ako sa postaviť tomuto problému? Nezúfajte. Stále existuje riešenie, ako sa vrátiť do dobrej finančnej kondície a k životu bez dlhov.

Prvým krokom je finančná kalkulácia

Likvidácii dlhov predchádza zhodnotenie finančnej situácie. Prvým krokom je sumarizovanie všetkých príjmov a výdavkov, pri ktorom môžete nájsť zbytočné náklady. Ušetrené peniaze môžete použiť na zaplatenie dlhov. V rámci kalkulácie si spočítajte všetky dlžoby a zapíšte si veriteľov aj termíny, kedy máte finančné záväzky plniť. Potom si zostavte presný rozpočet a viditeľne v ňom vyznačte položky s dlhmi, resp. so splátkami. Priraďte k nim dátumy platieb, prípadne aj výpisy z účtov, aby ste mali svoju finančnú situáciu a aktuálny stav dlhov pod dohľadom.

Splátkový kalendár a odklad splátok

Peniaze nadobudnuté znížením nákladov nemusia stačiť na zaplatenie všetkých dlhov. V takom prípade vám môže pomôcť dohoda s veriteľmi o odklade splátok. Banka vám za istých podmienok splátky úveru odloží, no ide len o niekoľko mesiacov, aby vám poskytla čas na získanie finančných zdrojov. Ak lehota odkladu splátok uplynie a vy ďalej neplníte finančné záväzky, pristúpi k vymáhaniu dlhov exekútorom. K tomuto kroku po opakovaných výzvach na zaplatenie dlžnej čiastky pristúpi aj mobilný operátor, poisťovňa alebo iná inštitúcia, ktorej dlžíte peniaze. Aj pri vzťahu s týmito inštitúciami, resp. spoločnosťami máte šancu vyhnúť sa exekučnému konaniu. Oslovte ich a skúste sa s nimi dohodnúť na splátkovom kalendári s výškou splátok, ktoré vám vaša finančná inštitúcia umožní v dohodnutých termínoch zaplatiť. 

Likvidácia dlhov formou osobného bankrotu

Ak vám veriteľ neschváli odklad splátok alebo nemáte peniaze na okamžité zaplatenie dlžnej čiastky, ostáva vám ešte jedna možnosť. Zákon umožňuje zbaviť sa dlhov vyhlásením osobného bankrotu, ktorý je legálnym a bezpečným spôsobom oddlženia prebiehajúcim pod dohľadom súdu. Pri osobnom bankrote, ak dlžník nevlastní žiaden majetok konkurz (osobný bankrot) prebehne bez zbytočných komplikácií a dlžník je zbavený všetkých zákonom povolených dlhov. Ak dlžník vlastní majetok pri konkurze, je zabavený hnuteľný aj nehnuteľný majetok v závislosti od výšky dlžôb. sa predá váš hnuteľný alebo nehnuteľný majetok a z výnosov nadobudnutých jeho predajom sa zaplatia dlhy. O svoj majetok však prísť nemusíte. Právny poriadok umožňuje fyzickým osobám “zbankrotovať” aj na základe dohody o splátkovom kalendári. S veriteľom sa dohodnete na splácaní dlžnej čiastky formou splátok uhrádzaných v stanovených termínoch. Tým sa zbavíte všetkých dlhov, no bez toho, aby ste prišli o strechu nad hlavou, firemnú nehnuteľnosť alebo cenný hnuteľný majetok.

Odborná pomoc s osobným bankrotom

Osobný bankrot vyžaduje viaceré právne a administratívne úkony. Základom úspechu je dobrá príprava, ktorá spočíva v zhodnotení finančnej situácie dlžníka a príprave podkladov, ktoré sa predložia súdu. Laici, ktorí nepôsobia v oblasti práva a financií, môžu mať problém zvládnuť celý proces tak, aby oddlženie prebehlo bezchybne. Odbornú asistenciu pri oddlžení vám poskytne spoločnosť Dadavik s.r.o, ktorá sa špecializuje na osobné bankroty a zastavenie exekúcií. V rámci poskytovaných služieb sa zameriava aj na pomoc s dražbou. Vašu nehnuteľnosť dokáže zachrániť aj vtedy, keď ju exekútor posunul dražobnej spoločnosti.

Dlhy ohrozujú vašu finančnú kondíciu aj životný štandard. Dobrou správou je, že aj zo zdanlivo neriešiteľnej situácie sa dá dostať. Osobný bankrot a zastavenie exekúcie sú riešením pre všetky fyzické osoby, ktoré sa dostali do stavu platobnej neschopnosti. Mnohým dlžníkom dokážu zachrániť hnuteľný majetok aj strechu nad hlavou a pomôžu im vrátiť sa späť k životu bez dlhov.